Kroner
- 1. I tilfælde af markant ødelagt tand.
- 2. I tilfælde af udskiftning af en gammel krone.
- 3. I tilfælde af genopbygning af rodbehandlet tand.
- 4. I tilfælde af at løse tandens formen og den æstetiske uregelmæssighed.
Ved større skader på en tand, kan det blive nødvendigt at fremstille en krone. En krone er en beskyttende ”hætte”, udformet som en naturlig tand, der sættes ned over den eksisterende tand eller som sættes fast på et implantat. Inden man kan sætte ”hætten” på skal tanden slibes ca. 1-2 mm. Mangler der meget af en tand er det ikke muligt at få kronen til at sidde fast. I dette tilfælde skal tanden have en opbygning først, som evt. sidder fast i roden med en stift, en såkaldt stift opbygning. En krone kan også være en løsning hvis tanden er misfarvet eller misdannet. Kroner kan fremstilles i keramik, metal eller en kombination heraf.
Metal kroner:
Tidligere var det meget almindeligt at fremstille kroner af rent metal. Det er den stærkeste variant af broer, og bliver derfor brugt bagerst i munden, hvor der kræves en stærk tyggeflade. Men det er ikke alle, der bryder sig om at have tænder af metal i munden.
Metal/keramik kroner:
Kroner, der består af kerner af metal med tandlignende keramik ovenpå, kan bruges overalt i munden. Metallet i kernerne kan bestå af titan, guld eller en chrom/cobolt legering. Dette bruges for at gøre kronen stærkere, mens keramiklaget gør, at kronen får et naturligt udseende.
Keramik kroner:
Zirconium er et nyt keramisk materiale. Det er næsten lige så stærkt som metallerne, men risikoen for allergi er mindre. Zirconium bruges i kernen af tanden med et lag porcelæn udenpå for at få det mest naturlige udseende.
Broer
- 1. Erstatte en tabt tand, hvis den ikke kan erstattes med et implantat.
- 2. Behandling af paradentose ramte tænder, i tilfælde er ingen andre muligheder kan der laves en splint.
- 3. Um krónur
Hvis man mangler en eller flere tænder kan disse erstattes af en bro, som laves ved at slibe nabotænderne og derved bruge dem som støttetænder eller bropiller. Eller en bro kan også blive sat fast på implantater, der er skruet ned i kæbeknoglen. Broer kan laves i forskellige længder afhængig af, hvor mange tænder, der skal erstattes. Hvis en enkelt tand skal erstattes laver man en 3 leddet bro. En bro limes fast til tænderne på samme måde som en krone og kan fremstilles i keramik, guld eller en kombination heraf.
Broer anbefales oftest, når der er flere tænder ved siden af hinanden, der har brug for behandling.
Broen kan i nogle tilfælde også bruges, hvor der ikke er knogle nok at sætte implantater fast på. Eller hvis der er en tom plads, hvor der tidligere har været en tand, vil nabotænderne langsomt rykke sig ind mod den frie plads. En bro vil holde de omgivende tænder på plads og samtidig udfylde pladsen mellem dem.
Broer laves af mange forskellige materialer og i alle nuancer af tandfarver. Metal/keramik Broer, der består af kerner af metal med tandlignende keramik ovenpå, kan bruges overalt i munden. Metallet i kernerne kan bestå af titan, guld eller en chrom/cobolt legering. Dette bruges for at gøre tænderne stærkere, mens keramiklaget gør, at tænderne får et naturligt udseende.
Behandlingen:
Der tages røntgen af de skadede tænder bade før og efter behandlingen.
I de fleste tilfælde udføres behandlingen i lokalbedøvelse anæstesi (men i særlige tilfælde kan en det undlades).
Fyldninger:
Hullerne med en langsom centrifugeboring. Derefter genoprettes tandens anatomiske form med tandfarvet og æstetisk fyldemateriale. Indgrebet gennemføres med brug af et såkaldt kofferdam isoleringssæt, som består af gummi plader og fastsættelsesclips, der er en nyttig, da det giver et maksimalt overblik, sikkerhed og passende sterile betingelser for indgrebet. Tænderne lukkes gennem huller i indlægget. Indlægget er fastgjort på tanden. Højde kontrolleres og justeres, og den endelige polering sker.
Indlæg:
Sammen medfjernelsen af en gammel fyldning og rensning af hullet, bliver hullet bearbejdet. I forskellige tilfælde skal gamle fyldninger fjernes, da det er en del mangler støtte og måske stopper med at være tætte ud på grund af okklusale kraft (i tilfælde af at en rodbehandlet tand er dækket af implantatet og herunder spidserne). De såkaldte underliggende huller kan udfyldes med kompositmateriale og derefter tages et aftryk af tanden. Aftrykket tages med silikonebaseret materiale. Formen fyldes og lægges så til størkning. Tandtekniken lavet det færdig så det passer til begge sider af munden.
Kroner og broer:
Tænderne udarbejdet af tandlægen til en særlig form. Forfaldne og beskadigede områder kan genoprettes, det kaldet kerneopbygningen. Rodbehandlede tænder har indlæg til at støtte kronen. Aftryk af tænderne er påkrævet efter behandlingen af tændener (se indlæg). I tilfælde af lange broer, kan en særskilt Gnatologisk måling blive nødvendig for at det harmoniske okklusion af den nedre og øvre bro.
Tandlaboratorium
Tandlaboratoriet arbejderkræver ca. en uge. I visse tilfælde kan arbejdstiden reduceres efter anmodning fra patienten, dog betales et betales ekstra gebyr for dette. Indlæg kan være fremstillet af komposit keramik. Kroner og broer kan være fremstillet af komposit keramik, oftest med metallegering med keramisk ydre, guldtandslegering med keramisk ydrel, titan eller zirconium med keramisk ydre (CAD-CAM). Prøvekronerne er lavet før kronerne er belagt med porcelæn. Farve og udseende ses forundersøgelsen, og patienten har mulighed for at konsultere en tandtekniker personligt ved at besøge de tandteknikkernes laboratorium.
I tilfælde af broer og kroner, kan der ses tidligere voksmodeller og smile designs, dette kan være ret nyttigt.
Materialer
Fyldninger Komposit
Indlæg: Komposit keramik
Kroner og broer: Metal-keramik (kobolt-krom), Guld-keramisk Titanium, keramisk Zirconium, aluminium-oxid med keramisk ydre
Biohpp (særlig bio-kompatible kompositmateriale)
Bivirkninger
- 1. Overfladen på midlertidige indlæg, broer eller kroner kan være ru.
- 2. Tænder kan være mere følsomme med midlertidige indlæg, broer og kroner.
- 3. Tænder kan være ømmefor et par dage senere til aftrykstagning.
- 4. Midlertidige indlæg, broer eller kroner kan falde på grund af overbelastning (spisning af hård mad og klistret mad). Tænderne må ikke bliver meget betændte, men indlæg, broer eller kroner skal påsættes igen for at forhindre skader på tænderne Efter behandling kan tænderne være følsomme over for kulde eller varme, og dens okklusale funktion falder. Hvis du har stærke eller dunkendee smerte, der er intensiv, er det meget sandsynligt, at du har pulpitis (betændelse eller en tandbyld) og så har du brug for en rodbehandling. Du bør konsultere din tandlæge straks.
Tandhygiejne hjemme
Tandpleje hjemme omfatter den korrekte brug af tandbørste og tanspasta, og desuden regelmæssig brug af tandtråd. Du får en vejledning fra vores tandplejer (tandhygiejne konsultation) og følg alle råd og vejledning for at opretholde en sund tandhygiejne.